piątek, 22 marca 2013

Wegańskie muffiny z czekoladą

Kolejny przepis z wykorzystaniem produktu firmy Alpro. tym razem postanowiłam zrobić w pełni wegańskie muffinki. Nie są tak miękkie i puszyste jak zwykłe, ale i tak warte spróbowania. Polecam;)



Składniki:

1,5 szklanki mąki
1/2 paczki margaryny
1 banan
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 gorzka czekolada

Wykonanie:

Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy mleko ryżowe i roztopioną margarynę. 
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy do mokrej masy, mieszamy.
Gorzką czekoladę siekamy i mieszamy z masą.
Ciasto wlewamy do foremek na muffiny do 3/4 wysokości i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.



Trochę informacji o mleku ryżowym: Najnowszy produkt Alpro to wyśmienity bezmleczny napój stworzony wyłącznie z najlepszego ryżu uprawianego i zbieranego w krajach o odpowiedzialnych standardach upraw. Jego słodki smak o kremowej wręcz konsystencji jest idealnym sposobem na ugaszenie pragnienia. Ma wyłącznie cudowną moc niewielkiego ziarna ryżu w płynnej postaci

5 komentarzy:

  1. Dziwne, zawsze gdy podaje wegańskie muffiny wszystkożercą stwierdzają, że są pyszne i znacznie lepiej smakują niż taki na jajach i tłustym mleku, bo są lekki, puchate i bardzo delikatne. Pewnie kwestia przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do swoich dodałam banana i sądzę, że to przez niego muffinka jest raczej ciężka. Ale następnym razem chętnie wypróbuję twój przepis skoro są takie dobre. Zaraz zajmę się przeglądaniem twojego bloga;)

      Usuń
    2. Polecam te ostatnie, z masłem orzechowym :D wyszły mega smaczne. Banan robi swoje, ale może zamiast margaryny po prostu dodaj olej rzepakowy/z pestek winogron powinny być delikatniejsze nieco :P

      Usuń
  2. Akurat jak zabraknie jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich babeczek jeszcze nie piekłam! Wyglądają super :}

    OdpowiedzUsuń