niedziela, 10 marca 2013

Sushi

Sushi jest chyba jedną z najpopularniejszych potraw kuchni japońskiej. A ja sama polubiłam je dzięki mojej przyjaciółce, która kiedyś postanowiła mnie na nie zaprosić i od tamtej pory je pokochałam;)
Przygotowanie wbrew pozorom nie jest takie trudne, chociaż niestety zajmuje trochę czasu. 

Za przepis dziękuję mamie Uli;)



Składniki:

Ryż:

300 g ryżu do sushi
350 ml wody
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:
1 długi ogórek (lub żółta rzodkiew-tym razem jej nie miałam, ale daje fajną chrupkość
175 g ryby do sushi (ja kupiłam opakowanie ryb do sushi w Kuchniach Świata, gdzie znalazły się po  3-4 kawałki: łososia, surimi, tilapii, ośmiornicy, krewetek, węgorza)
wasabi

Dodatkowo:
jasny sos sojowy
imbir marynowany



Wykonanie:

Ryż:

Ocet ryżowy połączyć z cukrem i solą i dokładnie wymieszać.
Ryż do sushi umieścić na sicie i bardzo dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą. Odsączyć i przełożyć do garnka z wodą (nie ściągać pokrywki)
Garnek przykryć i jak najszybciej doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić na 15 minut. 
Gorący ryż przełożyć na dużą, bardzo płytką i niemetalową misę i równomiernie polać przyprawionym octem ryżowym. 
Następnie trzymając w jednej ręce drewnianą łopatkę kuchenną należy energicznymi pociągnięciami połączyć ryż z octem, drugą ręką wachlując w tym samym czasie ryż, by jak najszybciej ostygł. Należy uważać, by nie uszkodzić ziarenek.
Tuż przed użyciem ryż powinien być błyszczący i mieć temperaturę pokojową. Po przygotowaniu należy przykryć go wilgotną szmatką i wykorzystać tego samego dnia. Nie wstawiać do lodówki.

Nadzienie:

Ryby do sushi rozmrozić. Jeśli kupiłeś świeże, należy pokroić je na nieduże paski. 
Ogórka obrać i pokroić w cienkie paski.
Na matę bambusową położyć 1 listek wodorostów (błyszczącą stroną do dołu). Na nori układać ugotowany ryż, tak, aby pozostawić po szerszej stronie około 1,5 cm wolnego paska.
Na środku nori nałożyć palcem cieniutki pasek wasabi (uwaga jest bardzo ostre), a następnie ułożyć w pozostałe składniki w dowolnej kombinacji.

Kawałek nori (ten bez nałożonego ryżu) zamoczyć, następnie rolować nori od dłuższego brzegu, pomagając sobie bambusową matą. 

Matę cały czas dociskać, aby rulony nie wyszły za luźne. 



Zwinięty rulon pokroić ostrym nożem na 2 cm kawałki. 
Gotowe sushi podawać z sosem sojowym i wasabi (dla wielbicieli ostrych smaków), każdy kawałek przegryzając imbirem dla oczyszczenia kubków smakowych. 

Smacznego;)



Wszystkie składniki do wykonania sushi można kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata.


Przepis dodaję do akcji:

5 komentarzy:

  1. raz robiłam sushi, bardzo dobrze wspominam ;)
    mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam sushi :) zawsze kupuje opakowanie bento do pracy, najbardziej chyba lubie te z wedzonym lososiem i tunczykiem no i wege oczywiscie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno było bardzo smaczne, też dzisiaj zawijałam różności w nori :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anetko bardzo podziwiam bo robiłam kiedyś sama różne sushi i wiem ile było z tym pracy, a Twoje wyszły przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam sushi. Od jakiegos czasu mysle zeby zrobic je samemu, dziękuję za przepis na pewno wyprubóje:)

    OdpowiedzUsuń