sobota, 16 marca 2013

Czekoladowy budyń na mleku sojowym

Dostałam ostatnio od firmy Alpro wielką pakę z produktami do testowania. Pierwszą myślą, gdy zobaczyłam sporą ilość mleka sojowego było "Super, zrobię budyń na mleku sojowym". Jak pomyślałam tak zrobiłam, i w ciągu godziny miałam pyszny, gotowy budyń. 
Mam też już kilka pomysłów, głównie śniadaniowych, na wykorzystanie reszty mleka, więc pewnie niedługo zacznie się pojawiać więcej takich przepisów. 




Składniki (na 2 porcje):

2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości


Wykonanie:

Czekoladę drobno posiekać
Mleko lekko podgrzać.
W osobnej miseczce wymieszać mąkę, cukier, kakao i dodać trochę podgrzanego mleka i żółtka. Wymieszać.
Podgrzewać, cały czas mieszając aż do otrzymania konsystencji gęstego budyniu. Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę.
Przelać do miseczek i udekorować startą kostką czekolady.

SMACZNEGO:)


I jeszcze trochę informacji na temat mleka sojowego Alpro:
Jest to naturalny napój sojowy bez dodatku cukru. Jest produktem w 100% roślinnym. Nie zawiera białek mleka krowiego, laktozy, glutenu i pszenicy. Jednocześnie jest źródłem wapnia oraz zawiera witaminy B2, B12 i D.
Ponadto białko zawarte w produktach sojowych w tym w mleku sojowym może pomóc w naturalny sposób obniżyć poziom cholesterolu we krwi. 




4 komentarze:

  1. Uwielbiam domowy budyń :) Na takim mleku nie robiłam, ale produkty tej firmy są świetne, wiec... czemu nie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio tez robiłam budyń czekoladowy. Pyszny jest :)
    Na mleku sojowy jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, ależ zazdroszczę paki od Alpro!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy budyń to coś wspaniałego! Choć na sojowym nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń