Zawijaski czosnkowe
W końcu znowu mogłam wziąć udział w Wypiekaniu na Śniadanie. W poprzednim tygodniu co prawda upiekłam pomarańczowe muffinki z ricottą, ale po raz pierwszy w życiu w muffinkach wyszedł mi mega zakalec, więc pomimo że w smaku były dobre, to i tak wstyd mi było je pokazać :) W każdym razie w tym tygodniu Dorota zaproponowała upieczenie zawijasków czosnkowych, a że lubię czosnek, a zawijaski wyglądały bardzo smakowicie, to musiałam je zrobić :) Wyszły rzeczywiście bardzo smaczne i chrupiące. Mi służyły jako przekąska, ale z powodzeniem można je wykorzystać jako dodatek do jakiejś kremowej zupy np cebulowej.
Przepis z bloga Najedzeni z moimi zmianami
Składniki:
150 g mąki pszennej jasnej
150 g mąki pszennej razowej (można też użyć tylko jasnej)
pół paczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju lub oliwy
150 g ciepławej wody
Nadzienie:
75 g masła
5 ząbków czosnku
suszona bazylia
sól
Wykonanie:
Do miski wsypać mąki, drożdże, sól i oliwę. Dokładnie wymieszać.
Wlewać po trochu wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto (dokładna ilość wody, zależy od mąki).
Wyrobić ciasto do momentu aż będzie elastycznie, wtedy uformować z ciasta kulę i odstawić, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia na około godzinę (do wyrabiania można oczywiście użyć robota).
W międzyczasie przygotować nadzienie. Masło roztopić w garnuszku, przestudzić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do przestudzonego masła. dodać odrobię soli i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich cienko rozwałkować i posmarować masłem czosnkowym.
Ciasto złożyć na pół i pokroić w paski o szerokości około 2 cm.
Każdy z pasów zawinąć, tworząc coś w rodzaju spirali
Gotowe zawijaski przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można je posmarować masłem (jeśli zostało) lub delikatnie skropić oliwą i posypać suszoną bazylią. Pozostawić na blasze około pół godziny, aby trochę wyrosły.
Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO :)
Razem ze mną Wypiekały:
Joanna z Sama Słodycz i szczypta chili
Bożena z Moje domowe kucharzenie
Iwona z Izioni pyszne smaki
Dorota z Moje małe czarowanie
Nina z Gotuj-Sam!
Ewa z Ewa w kuchni
Jagoda z Magia w kuchni
Bernadetta z Prawo do Gotowania
Magdalena z Apetyt na Smaka
Joanna z Grunt to Przepis
Kamila z Zycie ze smakiem
Cieszę się że wzięłaś udział. Zawijaski są mega pyszne :-) Dzięki za wspólne zawijanie.
OdpowiedzUsuńTo ja Wam dzękuję bardzo gorąco za testowanie mojego przepisu!! :-)) Jesteście niesamowite :-)) Organizujecie jeszcze jakieś akcje wypiekania czy gotowania? W jaki sposób można dołączyć? Pozdrawiam Was!
OdpowiedzUsuńAkcje są organizowane praktycznie co weekend. Jedna osoba wybiera co wypiekamy w danym tygodniu. Organizowane jest to w ramach Wypiekanie na śniadanie, które znajdziesz na fb: https://www.facebook.com/wypiekanienasniadanie/?fref=ts co tydzień pojawia się tam nowe wydarzenie, z tym co aktualnie będziemy piec :)
UsuńPozdrawiam
Dziękuję za wspólne wypiekanie , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńZdrowe pyszne zawijaski Anetko!
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie :)
Dziękuję za wspólne wypiekanie i do następnego !
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPiekielnie pysznie wyglądają :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPiękne i na pewno pyszne! Dzieki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki w tym tygodniu sobie wypiekłyśmy:) dziękuję za wspólną zabawę, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne wypiekanie i zawijanie :) Do następnego wkrótce!
OdpowiedzUsuń150 g ciepławej wody? :D :D :D
OdpowiedzUsuń