czwartek, 17 marca 2016

Lekka, wiosenna sałatka jaglana z dresingiem imbirowym

Ta sałatka jest naprawdę genialna. Lekka, pyszna, kolorowa i dodatkowo zdrowa. Idealna do zabrania w pudełeczku na uczelnię, czy do pracy (wiem, bo sama ją zabierałam na uczelnię). Kolejną powtórkę tej sałatki planuję zrobić na Wielkanoc (żeby nie było, że w Święta je się tylko bardzo kaloryczne potrawy xD). 


Składniki:
3/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
1 niewielka czerwona cebula
1/4 cukinii
pół puszki kukurydzy konserwowej
3 cm pora (biała część)
pół granatu
2 cienkie plastry kalarepy (jak ktoś lubi)

dresing imbirowy
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
skórka z połowy cytryny
1 łyżeczka miodu
2 cm korzenia imbiru

Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Warzywa umyć i obrać (kalarepę, cebulę). Cebulę pokroić w pół-piórka, cukinię w ćwierć-plasterki, pora i kalarepę w kostkę. Wymieszać delikatnie z ugotowaną i wystudzoną kasza jaglaną. Wydłubać ziarenka z połowy granatu i dodać do kaszy z warzywkami.
Przygotować dresing: imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. W miseczce wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód. Dodać skórkę z cytryny oraz starty imbir. Wymieszać. Zalać sałatkę i delikatnie wymieszać.

SMACZNEGO :)


Kasza jaglana jest jednym z tzw. superfoods tj. potraw, które są szczególnie bogate w składniki odżywcze. Szeroki wybór superfood możecie znaleźć w sklepie Agnex

Przepis bierze udział w akcji:

Superfood w Twojej kuchni Wegetariański obiad VI Kasza jaglana na słodko i słono

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz