Zupa meksykańska

Pierwszy raz zupę meksykańską jadłam na roczku mojego chrześniaka i od razu poprosiłam o przepis. Potem na jakiś czas o niej zapomniałam i pewnie przepis gdzieś tam by leżał zapomniany, gdyby mama sobie o niej nie przypomniała i nie poprosiła o zrobienie jej. 
Zupa jest smaczna, pożywna i pikantna-jak lubię. Na pewno rozgrzeje w chłodniejsze dni :)

Za przepis dziękuję Ani K. 



Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
6 pieczarek
1 cebula
2 l soku pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka groszku konserwowego
1 czerwona papryka 
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy:  chili, bazylia, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
ser żółty (opcjonalnie)

Wykonanie:

Cebulę kroimy w piórka, paprykę i pieczarki w kostkę. Warzywa smażymy na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy mięso i chwilę podsmażamy. Przyprawiamy wg uznania. 
Mięso z warzywami przerzucamy do garnka. Dodajemy sok pomidorowy i resztę składników. Zagotowujemy. Doprawiamy chili. Podajemy posypaną startym żółtym serem. Można też zupę rozlać do małych żaroodpornych naczynek, posypać żółtym serem i zapiekać przez kilka minut w piekarniku. 

SMACZNEGO :)

Przepis dodaję do akcji:

Red Hot Chilli

Komentarze

  1. hmm...może zrobię bez mięsa podobną ;) na pewno syci na długo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominuję Ciebie i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna i aromatyczna, lubię takie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie dzisiaj kupiłam produkty i już nie mogę się doczekać jak jutro je wszystkie połączę i wszamam zupkę którą pokochałam będąc kilka razy w meksykańskiej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz