Zupa meksykańska
Pierwszy raz zupę meksykańską jadłam na roczku mojego chrześniaka i od razu poprosiłam o przepis. Potem na jakiś czas o niej zapomniałam i pewnie przepis gdzieś tam by leżał zapomniany, gdyby mama sobie o niej nie przypomniała i nie poprosiła o zrobienie jej.
Zupa jest smaczna, pożywna i pikantna-jak lubię. Na pewno rozgrzeje w chłodniejsze dni :)
Za przepis dziękuję Ani K.
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
6 pieczarek
1 cebula
2 l soku pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka groszku konserwowego
1 czerwona papryka
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: chili, bazylia, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
ser żółty (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, paprykę i pieczarki w kostkę. Warzywa smażymy na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy mięso i chwilę podsmażamy. Przyprawiamy wg uznania.
Mięso z warzywami przerzucamy do garnka. Dodajemy sok pomidorowy i resztę składników. Zagotowujemy. Doprawiamy chili. Podajemy posypaną startym żółtym serem. Można też zupę rozlać do małych żaroodpornych naczynek, posypać żółtym serem i zapiekać przez kilka minut w piekarniku.
SMACZNEGO :)
Przepis dodaję do akcji:

hmm...może zrobię bez mięsa podobną ;) na pewno syci na długo ;)
OdpowiedzUsuńI syci i rozgrzewa :)
UsuńNominuję Ciebie i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńuwielbiam ją!
OdpowiedzUsuńŚwietna :)
OdpowiedzUsuńPyszna i aromatyczna, lubię takie :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj kupiłam produkty i już nie mogę się doczekać jak jutro je wszystkie połączę i wszamam zupkę którą pokochałam będąc kilka razy w meksykańskiej restauracji :)
OdpowiedzUsuń