sobota, 1 marca 2014

Dietetyczna fritatta z łososiem

To już drugi raz w krótkim odstępie czasu, gdy spotykam się z Agnieszką z bloga Dietetycznie na Talerzu i razem coś gotujemy. Ostatni przepis na wegetariańską musakę wynalazła Aga, a tym razem mój pomysł spodobał się Agnieszce :D
Miało być wegetariańsko, dietetycznie i pysznie i wszystkie trzy warunki zostały spełnione, a na dodatek przygotowanie fritatty zajmuje tylko chwilę :)




Składniki:
(2 porcje)

150 g chudego twarogu
3 jajka
100 g łososia wędzonego
1 mała cebula
1 mały brokuł 
1 czerwona papryka
1 niewielka cukinia
żółta papryczka chili (opcjonalnie)
sól, pieprz, zioła prowansalskie 


Przygotowanie:

Brokuły rozdzielamy na różyczki, paprykę kroimy w kosteczkę, cebulę w piórka, cukinię w plasterki. Wszystkie warzywa (oprócz cukinii) umieszczamy w misce, dodajemy pokrojonego w plasterki łososia i pozostałe składniki. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Na dno silikonowej formy do tarty układamy połowę plasterków cukinii, na nią wykładamy farsz, wygładzamy i na wierzch wykładamy drugą połowę cukinii.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. 

SMACZNEGO :)


Przepis bierze udział w akcji:
Śniadanie mistrzów

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Gotować razem, czy zjeść fritattę? ;)
      Jeśli to pierwsze, to ja też chętnie powtórzę, jak tylko przyjadę do rodziców. A jak nie to zapraszam do mnie ;)

      Usuń