poniedziałek, 24 marca 2014

Domowa Nutella

Czy wy też uwielbiacie nutellę? Ja tak, Niemniej skład tej sklepowej jest dosyć porażający:
cukier, olej roślinny, orzechy laskowe (13%), odtłuszczona kakao (7,4%), odtłuszczone mleko w proszku (5%), laktoza, serwatka w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, aromat
Dlatego postanowiłam zrobić swoją własną-domową nutellę. Nie ma z nią aż tak wiele roboty, a smak jest cudowny. No i skład jest sto razy lepszy niż ze sklepu :D


Składniki:

200g orzechów laskowych
2 łyżki miodu
1 gorzka czekolada dobrej jakości
około 15 łyżek mleka sojowego Alpro (lub zwykłego mleka)

Wykonanie:

Orzechy laskowe wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Po tym czasie wysypać orzechy na ręcznik papierowy, zawinąć i trzeć kilka minut w celu pozbycia się brązowej skórki.
Orzechy przełożyć do blendera i mielić pulsacyjnie do momentu, gdy orzechy staną się mokrą masą. Po tym czasie dodać do nich miód, mleko sojowe oraz roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Przez chwilę mielić aż do uzyskania gładkiej masy.
Przełożyć do wyparzonego wcześniej słoiczka i trzymać w lodówce. 
Jeść jako dodatek do naleśników, owsianek, ciast lub po prostu wyjadając łyżeczką ze słoika ;)

SMACZNEGO :)




Mleko sojowe Alpro:
To naturalny napój sojowy bez cukru. Jest produktem w 100% roślinnym. Nie zawiera białek mleka krowiego, laktozy, glutenu i pszenicy. Jednocześnie jest źródłem wapnia oraz zawiera witaminy B2, B12 i D.


Przepis dodaję do akcji:
Domowy Wyrób

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić. Naprawdę warto :)

      Usuń
  2. Mmm, ciekawy pomysł, może wypróbuję. :) A ile może postać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie wiem. Zrobiłam ją w piątek i jak na razie wszystko z nią w porządku :) Obstawiam, że nie powinno jej się przechowywać zbyt długo z uwagi na dodatek mleka. Myślę, że maks to około tygodnia :)

      Usuń
  3. Lecytyna sojowa! Brzmi mniamuśnie! :)

    OdpowiedzUsuń