Wegańskie muffiny z czekoladą
Kolejny przepis z wykorzystaniem produktu firmy Alpro. tym razem postanowiłam zrobić w pełni wegańskie muffinki. Nie są tak miękkie i puszyste jak zwykłe, ale i tak warte spróbowania. Polecam;)
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka ryżowego Alpro
1/2 paczki margaryny
1 banan
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 gorzka czekolada
Wykonanie:
Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy mleko ryżowe i roztopioną margarynę.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy do mokrej masy, mieszamy.
Gorzką czekoladę siekamy i mieszamy z masą.
Ciasto wlewamy do foremek na muffiny do 3/4 wysokości i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Trochę informacji o mleku ryżowym: Najnowszy produkt Alpro to wyśmienity bezmleczny napój stworzony wyłącznie z najlepszego ryżu uprawianego i zbieranego w krajach o odpowiedzialnych standardach upraw. Jego słodki smak o kremowej wręcz konsystencji jest idealnym sposobem na ugaszenie pragnienia. Ma wyłącznie cudowną moc niewielkiego ziarna ryżu w płynnej postaci
Dziwne, zawsze gdy podaje wegańskie muffiny wszystkożercą stwierdzają, że są pyszne i znacznie lepiej smakują niż taki na jajach i tłustym mleku, bo są lekki, puchate i bardzo delikatne. Pewnie kwestia przepisu :)
OdpowiedzUsuńJa do swoich dodałam banana i sądzę, że to przez niego muffinka jest raczej ciężka. Ale następnym razem chętnie wypróbuję twój przepis skoro są takie dobre. Zaraz zajmę się przeglądaniem twojego bloga;)
UsuńPolecam te ostatnie, z masłem orzechowym :D wyszły mega smaczne. Banan robi swoje, ale może zamiast margaryny po prostu dodaj olej rzepakowy/z pestek winogron powinny być delikatniejsze nieco :P
UsuńAkurat jak zabraknie jajek :)
OdpowiedzUsuńTakich babeczek jeszcze nie piekłam! Wyglądają super :}
OdpowiedzUsuń