niedziela, 10 kwietnia 2016

Pudding chlebowy z dżemem gruszkowym

To już kolejny weekend, w którym postanowiłam wziąć udział w wypiekaniu na śniadanie. Tym razem propozycją był chlebowy pudding. Już raz robiłam taki (przepis tutaj) i bardzo mi smakował. Trochę przypomina mi jedno ze śniadań mojego dzieciństwa czyli lekko czerstwą bułkę zalewaną ciepłym mlekiem i posypywaną cukrem, wtedy to była pychota :) Taki pudding to trochę bardziej wyszukana wersja mojego dziecięcego śniadania do którego można dodać sezonowe lub suszone owoce, dżem czy orzechy. 

Składniki:
(na dwie małe kokilki)

2 bułki (mogą być lekko czerstwe) lub 4 kromki chałki lub chleba.
1 jajko
240 ml mleka
2 łyżeczki cukru
4 łyżki dżemu gruszkowego lub innego

Wykonanie:

Mleko połączyć z jajkami i dokładnie wymieszać trzepaczką. 
Bułki pokroić w niedużą kostkę. Połowę pokrojonych bułek ułożyć na dnie kokilek i posypać połową cukru i zalać połową mleka z jajkiem. Zawartość każdej z kokilek posmarować łyżką dżemu gruszkowego. Następnie ułożyć drugą warstwę bułek, cukru, mleka i dżemu. Pozostawić na około 15 minut, aż mleko się wchłonie. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. 
Pudding piec następnie przez około 25 minut. 

SMACZNEGO :)



Pudding chlebowy piekłam razem z:

1 komentarz:

  1. Pysznie sie pyszni Twój pudding, dzięki za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń