czwartek, 21 kwietnia 2016

Zakręcona warzywna tarta

Ostatnio razem z koleżankami postanowiłyśmy zrobić cooking party. Nie miałyśmy nawet zbyt dużego problemu z wybraniem sobie dania do ugotowania, bo zakręcona tarta czekała w kolejce do zrobienia przeze mnie już od dłuższego czasu, a pozostałej grupce również się bardzo spodobała. A wyszła naprawdę przepyszna i sycąca (upchałyśmy na niej naprawdę dużo warzywek ). Oryginalny przepis na którym bazowałyśmy znalazłyśmy na blogu Anyżkowo plus zrobiłyśmy kilka zmian m.in dodatek groszku, który wzbogaca smak dania i batata (którego ostatnio polubiłyśmy). 

                                                                                  fot. by Ula
Składniki:

ciasto:
1,5 szklanki mąki
120 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
25 ml wody

Nadzienie:
1 cukinia
1 batat
2 marchewki
1 bakłażan
150 ml śmietany 30%
1 jajko
100 g startej mozzarelii
puszka groszku z puszki
sól, pieprz, słodka i ostra papryka
olej

Wykonanie:
Ciasto: Mąkę wysypać do miski, dodać masło i posiekać je nożem po czym składniki zagnieść ręką. Dodać jajko, przyprawy i wodę i wyrobić ciasto. Uformować kulkę i włożyć ją na około godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć do foremki, najlepiej stosunkowo wysokiej (można też po prostu wylepić foremkę ciastem). Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniki przez około 20 minut (5 minut wcześniej dobrze sprawdzić ciasto, bo może się okazać, że już jest ładnie zarumienione i gotowe). 

Nadzienie: Do miseczki wlać śmietanę, dodać jajko i rozbełtać je widelcem. Wsypać startą mozzarellę i przyprawy i wymieszać dokładnie składniki. 
Groszek odsącz z zalewy i dokładnie zgnieć widelcem lub zblenduj. 
Warzywa dokładnie umyć. Marchewkę i batata obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić na cienkie plasterki (do marchewki i batata najlepiej nadaje się w tym celu obieraczka do warzyw). 
Na upieczone ciasto nałożyć puree z groszku, na to wylać połowę sosu śmietanowo-serowego. Następnie układać (a w zasadzie lekko wbijać w puree) plasterki warzyw, tak aby powstała róża (najlepiej zacząć układać plasterki od zewnętrznej warstwy tarty ku środkowi w taki sposób, aby plasterki dobrze do siebie przylegały). Na koniec polać warzywa drugą częścią sosu śmietanowego i ewentualnie wystające warzywa posmarować delikatnie olejem. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez około 20 -25 minut.

                                                                                  fot. by Ula
                                                                                   fot. by Ula

1 komentarz:

  1. Wyszła spoko ;) ale mój piekarnik nie daje rady - mogłam obgotować wcześniej warzywa. Tak czy siak palce lizać ;)
    Kajk ;)

    OdpowiedzUsuń