sobota, 2 kwietnia 2016

Owsianka bananowa z masłem orzechowym i jagodami goji

Połączenie banana i masła orzechowego? To nie może się nie udać! Mówiąc szczerze jest to moje ulubione połączenie w owsiance, którą jem coraz częściej. Dzięki obecności słodkiego banana nie potrzeba jej słodzić. Nawet mojej rodzince zasmakowało, jak im podawałam ostatnio na śniadanie, co świadczy o tym, że musiała być naprawdę dobra (a rodzeństwo bywa wybredne xD ).


Składniki:
(na 1 porcję)

1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego
5 płaskich łyżek płatków owsianych (najlepiej górskich)
1 banan
1 łyżka masła orzechowego
garść jagód goji (lub żurawiny lub jakiś innych suszonych owoców)

Wykonanie:
Mleko gotować na średnim ogniu i wsypać płatki owsiane. Doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć ogień. Dodać łyżkę masła orzechowego i rozgniecionego banana (kilka plasterków można zostawić do dekoracji). Gotować kilka minut, często mieszając (aby mleko nie przywarło) aż owsianka zgęstnieje. Wsypać owoce goji, wymieszać. Przelać do miseczki i podawać. 

SMACZNEGO :)


Razem ze mną owsianki gotowały:

6 komentarzy:

  1. Jeszcze owsianki masłem orzechowym nie jadłam ,musiała być naprawdę wyśmienita.Dziękuję za wspólne gotowanie Anetko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący dodatek masła orzechowego, w połączeniu ze słodkim bananem owsianka musiała być boska! :) Dzięki za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :-) dziękuje za wspólne śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł na owsianke z masłem orzechowym. Dziękuję za wspólne gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna z masłem orzechowym musiała być. Miło się razem gotowało Aneto :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, dziękuję za wspólne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń