Babka orzechowa

Tą babkę robiłam na ostatnie święta Wielkanocne i to co mogę o niej powiedzieć, to to że wyszła pyszna jak zresztą większość ciast z Moich Wypieków. Największy problem z nią polegał na "kto mi nałupie tyle orzechów" no ale jak ktoś kupuje już obrane lub nawet zmielone, to ten problem znika :) 


Wykonanie:
250 g masła
125 ml wody
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów (u mnie włoskie)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
50 g posiekanych orzechów
2 łyżki kakao

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Masło, cukier i wodę umieścić w rondelku i zagotować ciągle mieszając do momentu aż rozpuści się cukier. Przestudzić. 
Mąkę, orzechy zmielone proszek do pieczenie i kakao wymieszać. 
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. 
Do miksera wlać przestudzoną masę maślaną, następnie partiami wsypywać wymieszane suche składniki oraz żółtka. Dodać posiekane orzechy i wymieszać. Do masy dodawać po łyżce piany w białek, delikatnie mieszając, aby nie uszkodzić ich struktury. 
Formę na babkę wysmarować masłem i przelać do niej ciasto. 
Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

SMACZNEGO :)


Komentarze

Prześlij komentarz