Wegetariańska musaka

Dzisiaj, przy okazji spotkania z Agnieszką z bloga Dietetycznie na talerzu (przy okazji zachęcam zapoznać się z jej blogiem - jest tam wiele świetnych przepisów) postanowiłyśmy wspólnie coś przygotować :) Wybór padł na Wegetariańską musakę, którą Aga jakiś czas temu odkryła u Juli.
Wyszło szybko i smacznie. Chociaż co do tego pierwszego, to pewnie kwestia towarzystwa :)



Składniki:
( na dwie spore porcje)

1 duży ziemniak
1 bakłażan
szklanka mrożonego szpinaku
około 10 pomidorków koktajlowych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
100 g sera feta
mała cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego Alpro
3 łyżki mąki gryczanej
łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa, bazylia

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w plastry, posypujemy solą , odstawiamy i czekamy aż puści wodę. Następnie odciskamy go za pomocą ręcznika papierowego i podsmażamy na patelni grillowej, lub zwykłej na minimalnej ilości oliwy z oliwek.

Ziemniaka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i również podsmażamy (można użyć tej samej patelni, na której był podsmażany bakłażan i wtedy zrezygnować z dodatkowej ilości oliwy)

Cebulę kroimy w piórka i również podsmażamy. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki oraz koncentrat pomidorowy. Całość dusimy około 5 minut pod przykryciem.

Szpinak rozmrażamy w rondelku, przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

 Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko sojowe, cynamon, gałkę muszkatołową i zagęszczamy mąką. 

W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: ziemniaki, 1/2 bakłażana, 1/2 sosu, sos pomidorowy, 1/2 bakłażana, 1/2 sosu, szpinak. Na wierzchu posypujemy pokruszonym serem feta.
Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.

SMACZNEGO :)



Tak wyglądała nasza muska chwilę przed pójściem do piekarnika:

Tu ja już ją wyjmuję, korzystając z nowiutkich różowych kuchennych rękawic od Agi
(Jeszcze raz bardzo za nie dziękuję :) )

Jedna z najtrudniejszych rzeczy: "Jak ją wyjąć, żeby się nie rozwaliła??"




I coś o napoju sojowym bez cukru Alpro:
To naturalny napój sojowy bez cukru. Jest produktem w 100% roślinnym. Nie zawiera białek mleka krowiego, laktozy, glutenu i pszenicy. Jednocześnie jest źródłem wapnia oraz zawiera witaminy B2, B12 i D.


Komentarze

Prześlij komentarz