Racuchy z serem
Tak wiem... Racuchy są tłuste i kaloryczne, ale myślę, że raz na kiedyś, w karnawale nie zaszkodzi je zjeść. Tym bardziej że racuchy są chrupiące i pyszne :)
Składniki:
1 kg sera
80 dg mąki
2 płaskie łyżeczki sodki
3 jajka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
sól
olej do smażenia
Wykonanie:
Ser mielimy. Następnie dodajemy do niego mąkę, sodkę, jajka, cukry oraz odrobinę soli. Następnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
Rozgrzewamy mocno olej. Nakładamy łyżką ciasto na gorący olej i smażymy z dwóch stron, aż do zarumienienia (można sprawdzić patyczkiem).
Wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, aby tłuszcz trochę obciekł.
Po wystudzeniu można posypać cukrem puder.
SMACZNEGO :)
Przepis dodaję do akcji:



Uwielbiam takie racuchy, sama robię podobne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.