Koreańskie Bulgogi 불고기
Bulgogi były na mojej liście "must cook" już od dawna, ale dopiero niedawno udało mi się je zrobić. Wyszły naprawdę pyszne i myślę, że na stałe wejdą do mojego menu.
Posiłkowałam się przepisem Natalii.
Składniki:
500 g chudej wołowiny lub polędwiczki wieprzowej
1 marchewka
1 cebula
1/2 szklanki sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
2 łyżeczki octu ryżowego (ja użyłam octu winnego, bo ryżowego akurat nie miałam)
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki nasion sezamu
3 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryczki chili (lub płaska łyżeczka chili w proszku)
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie kroimy w cienkie paski. Wrzucamy do miski.
Marchewkę kroimy w słupki, cebulę w piórka, Wrzucamy do miski z mięsem.
Robimy marynatę: Mieszamy razem sos sojowy, olej sezamowy i ocet ryżowy (winny). Wciskamy do nich czosnek. Dodajemy cukier trzcinowy oraz sezam oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Gotową marynatą zalewamy mięso i warzywa i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią i wkładamy folią na minimum 2 godziny.
Na dużej patelni grillowej rozgrzewamy mocno olej i nakładamy na nią mięso i warzywa. Ważne, aby zachować między nimi odstęp. Smażymy około 4-6 minut, starając się zbyt często nie mieszać mięsa (przez pierwszą minutę nie mieszamy w ogóle).
Gotowe bulgogi można podać z ryżem lub azjatyckim makaronem (u mnie choi mein noodles z Lidla).
SMACZNEGO :)

Świetne <3 Dla mnie oczywiście wersja bez mięsa ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało! Pięknie u Ciebie wygląda :)
OdpowiedzUsuń