sobota, 8 lutego 2014

Sernik z kruszonką

To najzwykleiszy sernik na świecie, ale go uwielbiam. Idealny dla wielbicieli tych trochę cięższych serników, chociaż czy jest ktokolwiek kto oprze się jakiemukolwiek sernikowi? :)


Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy


Składniki:

CIASTO:

1/2 paczki margaryny lub masła roślinnego
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
3 łyżki kakao
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


MASA SEROWA:

1 kg sera
5 żółtek
1 szklanka cukru pudru
1 paczka masła 
1 łyżeczka proszku
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Białka z 5 jaj. 


Wykonanie:

Wszystkie składniki na CIASTO połączyć aż do uzyskania kruszonki.

MASA SEROWA: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Stopniowa dodawać ser, następnie  budyń i proszek do pieczenia. 
Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w masę serową

Na wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę wysypać połowę kruszonki, następnie wyłożyć masę serową i na wierzchu posypać resztą kruszonki. 
Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. 

SMACZNEGO :)

Przepis zgłaszam do akcji:
Serniki dla Miksera - edycja 1.14

1 komentarz: