środa, 19 lutego 2014

Krucho-drożdżowe rogaliki z nutellą

Nie wiem, czemu dopiero teraz wstawiam ten przepis. Zdjęcia zrobiłam już dawno i tyle czasu czekał na opublikowanie, że aż wstyd... 
Ale to, że tyle czekał, to wcale nie znaczy, że rogaliki są niedobre. Wręcz jest całkiem odwrotnie, są pyszne i na pewno nie można przestać na zjedzeniu jednego ;)

Za przepis dziękuję Ani K. :) 

Składniki:
(na około 24 sztuki)

1/4 nutelli
2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
4 łyżeczki cukru
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
25 g drożdży
1 jajko


Wykonanie:

Do 1/8 szklanki ciepłego mleka dodać 4 łyżeczki cukru i pokruszone drożdże. 

Margarynę roztopić.

Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, następnie jajko i rozpuszczoną margarynę. 
Zarobić ciasto i wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjąc, podzielić na pół i rozwałkować ciasto na kształt koła. 
Ciasto podzielić na 12 części i na każdą z nich (przy szerszym końcu) nakładać po małej łyżeczce nutelli. Zawijać rogaliki. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy z nich posmarować rozbełtanym białkiem (lub mlekiem) 
Piec  w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (czas pieczenia bardzo zależy od piekarnika, w każdym razie pieczemy aż do zarumienienia skórki)
Studzić na kratce.

SMACZNEGO :)


Przepis dodaję do akcji:


Słodkie Walentynki 2014 i Rogale i rogaliki

2 komentarze:

  1. Mmmmm az mi zapachniało tymi rogalikami :) uszanowanko za umiejętność klejenia rogalikow!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z rogalikami mam tak, że jak długo ich nie robię, to kompletnie tracę zdolność do lepienia ich i dopiero ostatnie sztuki mi w miarę wychodzą ;D

      Usuń