Krucho-drożdżowe rogaliki z nutellą
Nie wiem, czemu dopiero teraz wstawiam ten przepis. Zdjęcia zrobiłam już dawno i tyle czasu czekał na opublikowanie, że aż wstyd...
Ale to, że tyle czekał, to wcale nie znaczy, że rogaliki są niedobre. Wręcz jest całkiem odwrotnie, są pyszne i na pewno nie można przestać na zjedzeniu jednego ;)
Za przepis dziękuję Ani K. :)
Składniki:
(na około 24 sztuki)
1/4 nutelli
2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
4 łyżeczki cukru
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
25 g drożdży
1 jajko
Wykonanie:
Do 1/8 szklanki ciepłego mleka dodać 4 łyżeczki cukru i pokruszone drożdże.
Margarynę roztopić.
Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, następnie jajko i rozpuszczoną margarynę.
Zarobić ciasto i wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjąc, podzielić na pół i rozwałkować ciasto na kształt koła.
Ciasto podzielić na 12 części i na każdą z nich (przy szerszym końcu) nakładać po małej łyżeczce nutelli. Zawijać rogaliki. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy z nich posmarować rozbełtanym białkiem (lub mlekiem)
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (czas pieczenia bardzo zależy od piekarnika, w każdym razie pieczemy aż do zarumienienia skórki)
Studzić na kratce.
SMACZNEGO :)
Przepis dodaję do akcji:


Mmmmm az mi zapachniało tymi rogalikami :) uszanowanko za umiejętność klejenia rogalikow!
OdpowiedzUsuńZ rogalikami mam tak, że jak długo ich nie robię, to kompletnie tracę zdolność do lepienia ich i dopiero ostatnie sztuki mi w miarę wychodzą ;D
Usuń