sobota, 14 listopada 2015

Róże z jabłka w cieście francuskim

Już od dawna miałam ochotę zrobić ten deser, dlatego że wydawał mi się prosty, a różyczki, które wychodzą są śliczne, dlatego ucieszyłam się, że w tym tygodniu w Wypiekaniu na Śniadanie zostały one zaproponowane. Moje może nie wyszły aż takie piękne, jak niektóre z tych widzianych przeze mnie, ale jak na pierwszy raz, chyba nie jest tak źle :P
Ważne że wyszły pyszne. Polecam :)


Składniki:

 1 opakowanie ciasta francuskiego
2 jabłka
1 szklanka wody
2 łyżki soku z cytryny
dżem gruszkowy lub inny
cynamon
cukier puder do posypania

Przygotowanie

Jabłka umyć (nie obierać ze skórki). Przekroić na pół, wydrążyć i pokroić w cieniutkie plasterki. 
Wodę zagotować z sokiem z cytryny, zdjąć z ognia, włożyć plasterki jabłek i pozostawić pod przykryciem około 3 - 5 minut do zmiękczenia (w zależności od twardości jabłek - najlepiej sprawdzić, czy plasterki są już plastyczne). 
Jabłka przelać na sitko i pozostawić do odsączenia i ostudzenia.
Ciasto francuskie rozwinąć i wzdłuż krótszego boku pokroić na paski o szerokości około 5 cm. Każdy pasek posmarować dżemem. Na jednej połowie ułożyć na zakładkę zimne plasterki jabłka, a taki sposób, aby lekko wystawały (skórką na zewnątrz). Jabłka posypać cynamonem.
Wolną połowę ciasta francuskiego nałożyć na jabłka, a następnie zawinąć w rulon. 
Zwinięte włożyć do formy na muffinki. Przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze około 8-10 minut aż do zarumienienia. 
Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. 
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Przepis dodaję do akcji:
  Jesienne słodkości! Kuchnia wegetariańska i wegańska

5 komentarzy:

  1. Śliczne różyczki. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za wspólne chwile przy piekarniku :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest pięknie, dziękuję za udział w wypiekaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm, Twoje z gruszkowym dżemem, na pewno smaczne! Dzięki za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń