Bułki ziemniaczane z makiem i przedziałkiem

Kolejny tydzień z Wypiekaniem na śniadanie. Tym razem przyszła kolej na śniadaniowe bułki z przedziałkiem. Myślę, że nie ma nic lepszego niż świeżutka, własnoręcznie zrobiona bułeczka na śniadanie. 

Przepis z bloga Kuchnia nad Atlantykiem




Składniki:

300 ml ciepłego mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
400 g mąki pszennej (można użyć razowej)
2 ugotowane i rozgniecione na purre ziemniaki
1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży lub 15 g świeżych
mak, maka lub ziarenka słonecznika do posypania bułek


Wykonanie:

Mąkę i drożdże suszone wymieszać (jeśli korzystasz ze świeżych do niewielkiej ilości ciepłego mleka wkrusz drożdże i poczekaj do wyrośnięcia).
Masło z mlekiem podgrzać do rozpuszczenia masła. 
Do utłuczonych ziemniaków dodać mleko z masłem oraz sól i wymieszać  dokładnie aż nie będzie grudek. Następnie masę ziemniaczaną dodać do mąki i ręcznie lub mikserem wyrobić na gładkie ciasto. 
Ciasto odstawić do podwojenia objętości w między czasie dwukrotnie wyjmować ciasto do blat, wyciągać w kwadrat i składać w paczuszkę (link) i ponownie zostawiać do wyrośnięcia. 
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Wyjąć ciasto na blat i lekko zagnieść. Po czym podzielić na około 16 części i uformować kuliste bułeczki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie i pozostawić na około pół godziny do wyrośnięcia. 
W każdej kulce zrobić w połowie rowek nożem lub trzonkiem drewnianej łyżki. 
Spryskać bułki wodą i posypać makiem. Piec aż do zarumienienia przez około 20 - 25 minut ponownie spryskując wodą w pierwszych minutach pieczenia. 

Smacznego :)

Razem ze mną piekły:
Bernadetta
Marzena
Marzena
Ewa
Wiosenka
Ewa

Komentarze

  1. Pyszne bułeczki :-) dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za wspólne wypiekanie. Do następnego razu !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za wspólne pieczenie. Moje takie brzydkie wyszły ale smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomicie się upiekły, dziękuję Anetko za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tym razem tylko przyglądam się waszym przesmacznym wypiekom...cudowne bułeczki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za wspólne wypiekanie, do następnego razu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak domowe pieczywo, dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  8. Bułeczki wyglądają fantastycznie, idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za wspólne wypiekani:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz