Bułki ziemniaczane z makiem i przedziałkiem
Kolejny tydzień z Wypiekaniem na śniadanie. Tym razem przyszła kolej na śniadaniowe bułki z przedziałkiem. Myślę, że nie ma nic lepszego niż świeżutka, własnoręcznie zrobiona bułeczka na śniadanie.
Przepis z bloga Kuchnia nad Atlantykiem
Składniki:
300 ml ciepłego mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
400 g mąki pszennej (można użyć razowej)
2 ugotowane i rozgniecione na purre ziemniaki
1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży lub 15 g świeżych
mak, maka lub ziarenka słonecznika do posypania bułek
Wykonanie:
Mąkę i drożdże suszone wymieszać (jeśli korzystasz ze świeżych do niewielkiej ilości ciepłego mleka wkrusz drożdże i poczekaj do wyrośnięcia).
Masło z mlekiem podgrzać do rozpuszczenia masła.
Do utłuczonych ziemniaków dodać mleko z masłem oraz sól i wymieszać dokładnie aż nie będzie grudek. Następnie masę ziemniaczaną dodać do mąki i ręcznie lub mikserem wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto odstawić do podwojenia objętości w między czasie dwukrotnie wyjmować ciasto do blat, wyciągać w kwadrat i składać w paczuszkę (link) i ponownie zostawiać do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Wyjąć ciasto na blat i lekko zagnieść. Po czym podzielić na około 16 części i uformować kuliste bułeczki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie i pozostawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
W każdej kulce zrobić w połowie rowek nożem lub trzonkiem drewnianej łyżki.
Spryskać bułki wodą i posypać makiem. Piec aż do zarumienienia przez około 20 - 25 minut ponownie spryskując wodą w pierwszych minutach pieczenia.
Pyszne bułeczki :-) dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie. Do następnego razu !
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie. Moje takie brzydkie wyszły ale smaczne.
OdpowiedzUsuńZnakomicie się upiekły, dziękuję Anetko za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńTym razem tylko przyglądam się waszym przesmacznym wypiekom...cudowne bułeczki ;-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne wypiekanie, do następnego razu!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe pieczywo, dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają fantastycznie, idealne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekani:-)
OdpowiedzUsuń