Śniadaniowe serniczki
Lubicie sernik, a nie macie zbyt dużo czasu lub chęci, aby go zrobić? Jeśli tak to ten wpis jest dla was.
Te serniczki z patelni są naprawdę pyszne a zrobienie ich zajmuje tylko chwilkę. W sam raz na leniwe weekendowe śniadanie;)
Przy okazji chciałabym przeprosić wszystkie osoby, które czasem tu zaglądają za zapuszczenie bloga, ale obowiązki na uczelni zajmują mi zbyt wiele czasu, aby znaleźć czas na gotowanie i blogowanie. Nie chcę całkowicie opuścić bloga, ale przepisy niestety mogą pojawiać się niezbyt często.
Przepis pochodzi z bloga: Burczy mi w brzuchu
Składniki:
250 g chudego twarogu
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
łyżka suszonej żurawiny
szczypta cynamonu
ulubiony dżem lub powidła
Wykonanie:
Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier, jajko, mąkę, żurawinę i cynamon i mieszamy aż do połączenia składników.
Z masy formujemy nieduże kulki, które następnie spłaszczamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy placuszki z dwóch stron, aż do ich zarumienienia.
Gotowe serniczki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy z ulubionym dżemem lub powidłami.
SMACZNEGO:)
Takie śniadanko to tylko na weekend, inaczej można trochę przybrać na wadze :)
OdpowiedzUsuńOj, uwielbiam takie śniadania :)
OdpowiedzUsuńAle współczuję temu, kto ma tak kiepski metabolizm, żeby od czegoś takiego tyć ;)
uwielbiam je ;d
OdpowiedzUsuńŚwietne! Super muszą smakować z ulubioną konfiturą :)
OdpowiedzUsuń