sobota, 20 kwietnia 2013

Śniadaniowe serniczki

Lubicie sernik, a nie macie zbyt dużo czasu lub chęci, aby go zrobić? Jeśli tak to ten wpis jest dla was. 
Te serniczki z patelni są naprawdę pyszne a zrobienie ich zajmuje tylko chwilkę. W sam raz na leniwe weekendowe śniadanie;)

Przy okazji chciałabym przeprosić wszystkie osoby, które czasem tu zaglądają za zapuszczenie bloga, ale obowiązki na uczelni zajmują mi zbyt wiele czasu, aby znaleźć czas na gotowanie i blogowanie. Nie chcę całkowicie opuścić bloga, ale przepisy niestety mogą pojawiać się niezbyt często. 


Przepis pochodzi z bloga: Burczy mi w brzuchu

Składniki:

250 g chudego twarogu
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
łyżka suszonej żurawiny
szczypta cynamonu
ulubiony dżem lub powidła

Wykonanie:

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier, jajko, mąkę, żurawinę i cynamon i mieszamy aż do połączenia składników.
Z masy formujemy nieduże kulki, które następnie spłaszczamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy placuszki z dwóch stron, aż do ich zarumienienia. 
Gotowe serniczki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy z ulubionym dżemem lub powidłami.

SMACZNEGO:)

4 komentarze:

  1. Takie śniadanko to tylko na weekend, inaczej można trochę przybrać na wadze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, uwielbiam takie śniadania :)
    Ale współczuję temu, kto ma tak kiepski metabolizm, żeby od czegoś takiego tyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Super muszą smakować z ulubioną konfiturą :)

    OdpowiedzUsuń