Kurczak a'la teriyaki z ryżem smażonym z warzywami

Jest to jedno z dań typu: "zobaczyłam i od razu wiedziałam, że chcę zrobić" i nie przeliczyłam się. Kurczak z tego przepisu jest soczysty i smakuje wyjątkowo. 


Inspiracja z Kwestia smaku. tu z moimi zmianami

(składniki na dwie porcje)
Kurczak
1 duża pierś z kurczaka
5 łyżek sosu sojowego
1  łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
2 łyżki syropu klonowego/ miodu / cukru trzcinowego
2 starte ząbki czosnku
2 łyżeczki startego imbiru

Ryż smażony
100 g ryżu
1 niewielka czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
3 pieczarki
2 marchewki
1 pietruszka
2 łyżeczki sosu sojowego

do posypania
sezam 

Piersi z kurczaka oczyścić.
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu (na al dente).
Zrobić sos teriyaki: na patelnię wlać olej, sos sojowy, sok z cytryny lub limonki, syrop klonowy (lub inne słodziwo). Dodać czosnek i imbir. Zagotować. 
 Cały filet (lub przekrojony na pół) włożyć do sosu i dusić pod przykryciem ok. 5 minut na średnim ogniu. Przewrócić na drugą stronę i dusić kolejne 5 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować przez 5-10 minut co jakiś czas przewracając kurczaka na drugą stronę. 
Kurczaka wyjąć, pokroić w plastry i posypać sezamem. 
Ryż smażony z warzywami: Marchewkę i pietruszkę pokroić na niewielkie plasterki, pieczarki i cebulę w kostkę.
 Ma patelnię wlać odrobinę oliwy. Dodać marchewkę i pietruszkę i smażyć chwilę. dodać cebulę, starty czosnek i imbir i podsmażać aż cebula będzie miękka. Dodać pieczarki i jeszcze chwilę podsmażać. 
Na koniec dodać ugotowany ryż i sos sojowy, mieszając chwilę podsmażać. Ewentualnie doprawić do smaku.

Komentarze