niedziela, 19 czerwca 2016

Truskawkowa rozkosz, czyli czekoladowa tarta z frużeliną truskawkową i bitą śmietaną

Czy wy też tak kochacie truskawki? Ja uwielbiam, dlatego jak pojechałam do rodziców, którzy mają własne truskawki, to od razu objadłam się dużą ich ilością. A następnego dnia zrobiłam taką oto cudowną tartę z frużeliną truskawkową. Taką frużelinę można też zapasteryzować w słoiku i zjeść w momencie, gdy truskawkowy sezon się już skończy xD 

Składniki:

CIASTO:
200 g masła
300 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 jajko

FRUŻELINA:
3/4 kg truskawek
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru (lub więcej jeśli truskawki są mało słodkie)
1 łyżka cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii 
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

DODATKOWO:
500 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix 

Wykonanie:
CIASTO:
Składniki na ciasto zagnieść, po czym włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy około 4 cm większej niż średnica foremki (tak, żeby wyszły również boki) lub po prostu wylepić spód i boki foremki. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, po czym zdjąć papier wraz z grochem i piec kolejne 5 minut. Ostudzić.

FRUŻELINA:
Truskawki umyć, odszypułkować. Zostawić kilka ładnych sztuk do dekoracji, a pozostałe pokroić na ćwiartki i wrzucić do rondelka. Dosypać cukru i gotować na wolnym ogniu, aż do jego rozpuszczenia. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 3 łyżkach chłodnej wody i mieszać do momentu gdy całość się zagotuje. Zestawić z ognia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości mocno ciepłej, ale nie wrzącej wody. Dodać z 2 łyżki ciepłych truskawek (raczej rzadszą część) i wymieszać. Całość wlewać powolutku do ciepłych truskawek i zostawić do wychłodzenia (najlepiej do lodówki). 

BITA ŚMIETANA:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i śmietan fixu. 

WYKOŃCZENIE:
Na upieczone ciasto wyłożyć wystudzoną frużelinę. Posmarować ubitą bitą śmietaną i udekorować truskawkami. Przechowywać w lodówce. 

SMACZNEGO :)


Mój truskawkowy weekend u rodziców przypadł akurat w truskawkowym weekendzie Ciasta na Niedzielę, więc z chęcią dołączyłam do akcji. Razem ze mną truskawkowe pyszności piekły:
Czarna od kuchni i jej maślane ciasto z truskawkami i rumem
Życie zaczyna się w kuchni i Deser truskawkowy
Sama słodycz i szczypta chili z Sernikiem na zimno z musem truskawkowym i markizowym spodem oraz ciasteczkami francuskimi z serem i truskawkami
Kulinarna mamusia lody truskawkowe
Moje małe czarownie i jej pianka jogurtowa z truskawkami na zimno
Marcepanowy kącik i Pana cotta truskawkowa

Przepis dodaję do akcji:
Milion smaków truskawek - edycja trzecia

10 komentarzy:

  1. Bardzo smakowity pomysł :-) Dzięki za wspólny truskawkowy weekend :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) dzięki za wspólne truskawkowe kucharzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała :) dziękuję za wydarzenie i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna tarta :) Dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczne połączenie . Dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaczne połączenie . Dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł fajny, połącznie tez idealne,dziękuje za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe ciasto :-) dziękuje za wspólne słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne ciasto, dzięki za wspólne wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Po prostu delicja ! :))

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń