niedziela, 12 czerwca 2016

Kruche, popękane ciasteczka cytrynowe

Te fajne ciasteczka znalazłam na blogu niebo na talerzu. Są kruchutkie i bardzo dobre. Zabrałam je na dwa różne spotkania ze znajomymi i na obu gościom bardzo smakowały (oprócz komplementów, widać to było po szybkości znikania ciasteczek). Przy ich wypieku ważne jest dobre schłodzenie masy w lodówce (co najmniej godzina - a można je chłodzić nawet przez noc) oraz włożenie ich do dobrze rozgrzanego piekarnika. Dzięki nagłej zmianie temperatury, ciastka fajnie pękają i są kruchutkie. Fajne są też dlatego, że pracy przy nich nie ma jakoś dużo (ja swoje robiłam jakieś 10 minut - potem chłodzenie i kolejne 10 minut, żeby zrobić z nich kulki). 
zdjęcie by Ula (zrobione na szybko, bo i ciastka szybko znikały xD )

Składniki:
(około 60 sztuk)
tabliczka białej czekolady
200 g masła
2 jajka
niecała szklanka cukru
5 szklanek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z całej cytryny
skórka starta z dwóch cytryn
kilka łyżek sosu karmelowego (opcjonalnie, ja akurat miałam to dodałam xD)
cukier puder (do obtoczenia ciasteczek)

Wykonanie
Czekoladę połamać i rozpuścić z masłem (najlepiej w kąpieli wodnej) i wystudzić.
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać skórkę oraz sok z cytryny oraz przestudzone masło z czekoladą. Zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a potem zmiksować lub zagnieść ciasto ręką. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego (ja pomagałam sobie łyżką), szybko zagnieść kulkę i obtoczyć ją w cukrze pudrze. Gotowe kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec przez około 13-15 minut. 

SMACZNEGO :)

4 komentarze:

  1. Jestem bardzo ciekawa jak smakują takie ciasteczka.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są kruchutkie, delikatnie cytrynowe. Najlepiej upiec i samemu się przekonać xD

      Usuń
  2. Super ciasteczka :) Do kawki, herbatki idealne.

    OdpowiedzUsuń
  3. cudownie kruche ciasteczka <3

    OdpowiedzUsuń