środa, 1 czerwca 2016

Ciasto żyrafa

Pierwszy raz żyrafę jadłam u mojej kuzynki i bardzo mi się spodobała. Zarówno wizualnie jak i smakowo. Kuzynka co prawda z pamięci podawała mi przepis, ale że ja niestety pamięć mam złotej rybki, to i niczego nie zapamiętałam. Ale od czego jest internet. Poszperałam i znalazłam przepis na żyrafę u Uwielbiam gotować. Zrobienie jej nie jest bardzo czasochłonne a efekt jest jak widać na załączonym obrazku (no wzorki mogły mi wyjść ładniejsze, ale talentu artystycznego mi poskąpiono)  :) 





Składniki:
Ciasto: 
5 jajek
6 łyżek cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
80 ml wody
45 ml oleju
2 łyżki kakao

Nadzienie:
0.5 l śmietany 30%
2 łyżki cukry pudru
2 śmietan fixy
2 banany
sok z cytryny



Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem. Wsypać mąkę i wlać powoli wodę i olej. Całość zmiksować aż składniki się połączą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i po łyżce (aby nie uszkodzić struktury białek) delikatnie wmieszać do masy z żółtek. 
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować cieniutko olejem. Kilka łyżek ciasta przełożyć do szprycy i wyciskać na papierze szablon żyrafy (ja robię coś w stylu szachownicy). Blachę z jasnym wzorem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 3 minuty. W międzyczasie do pozostałej masy dodać kakao i wymieszać. Kakaową masę wylać na jasny, upieczony wzór i piec jeszcze około 15 minut. Gorące ciasto przełożyć na drugą blachę, zdjąć papier do pieczenia i położyć na wilgotnej ściereczce bawełnianej (ciemną stroną do góry). Następnie ciasto razem ze ściereczką zawinąć w formę rolady wzdłuż dłuższego boku i odstawić do wystudzenia. 
W międzyczasie przygotować nadzienie. Śmietankę ubić z cukrem puder i fixami na sztywno. Banany obrać i skropić sokiem z cytryny. 
Ostudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować bitą śmietaną (przy brzegu lepiej zostawić trochę miejsca). Wzdłuż ciasta na brzegu ułożyć banany w całości i od tej strony zacząć zawijanie rolady . Gotowe ciasto włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki. Roladę kroić w grube plastry.

SMACZNEGO :)

2 komentarze: