Najlepsze ciasto pierogowe

Już ostatnio wspominałam na moim fanpagu na fb, że odkryłam najwspanialsze ciasto na pierogi. Takie które nie lepi się do stolnicy, jest elastyczne, ale przy tym bardzo wytrzymałe no i bardzo fajnie się z nim pracuje. Bardzo ważna dla niego jest temperatura wody, która musi być bardzo ciepła, aby ciasto zrobiło się odpowiednio elastyczne (rzecz nauczona na warsztatach kulinarnych) no i odpowiednie proporcje. Farsz natomiast można zrobić, jaki kto lubi. My robiłyśmy trzy rodzaje farszu: 1. szpinak + ser feta 2. całe kawałki kiwi 3.  ser z cynamonem i wszystkie pyszne.






















Składniki:
(na około 60 sztuk pierogów)

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka bardzo ciepłej wody
1 łyżka oleju
pół łyżeczki soli

Wykonanie:

Woda do pierogów musi być bardzo ciepła. Najlepiej ją zagotować, a potem odstawić na około 3 minuty, wtedy powinna mieć odpowiednią temperaturę (taką, żeby była rzeczywiście bardzo ciepła, ale żeby już się nią nie poparzyć). 
Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać sól oraz powoli dodawać wodę jedną ręką wyrabiając ciasto. Na koniec dodać łyżkę oleju. Ciasto wyrabiać dość długo, aż stanie się elastyczne (ja wyrabiałam około 10 minut). Następnie ciasto uformować w kulkę i odstawić po przykryciem (żeby nie wyschło) na pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto jeszcze kilka razy zagnieść, podzielić na 3 części. Każdą po kolei cienko rozwałkowywać po czym wykrawać kółka (najlepiej za pomocą dość szerokiej szklanki). Na każde kółko nałożyć po łyżeczce farszu i sklejać. 

SMACZNEGO :)

Komentarze

Prześlij komentarz