niedziela, 8 maja 2016

Butter chicken - indyjska potrawa z kurczaka w aromatycznym sosie

To danie zrobiłam ostatnio gdy byłam u rodziców. Właśnie oglądaliśmy Master chefa juniora i ja lekko rozżalona, że nie gotuję tak dobrze, jak niektóre dzieciaki w tym programie stwierdziłam, że na drugi dzień zrobię coś fajnego na obiad. Przeglądając przepisy stwierdziłam, że mam ochotę na aromatyczną kuchnię indyjską i wybór padł na butter chicken. Wyszedł bardzo dobry, sos dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw jest naprawdę cudowny, chociaż prawdopodobnie nie aż na miarę Master chefa xD. Takiego kurczaka możemy podać razem z ryżem zabarwionym kurkumą (wygląda wtedy jeszcze bardziej orientalnie). 
Przepis powstał ze miksowania kilku znalezionych w sieci przepisów na to danie :)

Składniki:
(na 3-4 porcje)
0,5 kg piersi z kurczaka
170 g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka imbiru
2 łyżki mieszanki przypraw garam masala
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżki masła klarowanego
płaska łyżeczka cynamonu
1/5 łyżeczki kardamonu
2 goździki
3 pomidory
łyżka koncentratu pomidorowego
250 g śmietany 30%
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, chili o smaku

Wykonanie:
W sporej misce mieszamy składniki na marynatę do kurczaka: jogurt naturalny, sok z cytryny, imbir, czosnek, garam masala oraz sól i pieprz do smaku. Do marynaty wkładamy kurczaka pokrojonego w w kostkę i mieszamy, aby marynata pokryła wszystkie kawałki kurczaka i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Następnego dnia kurczaka wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut (można go też obsmażyć na patelni). 
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować. 
Na dużej patelni lub garnku roztapiamy masło, dodajemy cynamon, kardamon i goździki. Po minucie dodajemy zmiksowane pomidory i koncentrat. Smażymy na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Dodajemy upieczonego kurczaka oraz śmietanę. Gotujemy kolejne 20 minut. Danie doprawić ewentualnie do smaku. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, który można zabarwić kurkumą. 

SMACZNEGO :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam to danie - pełne aromatów i smaków, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń