Kurczak w ryżu

Kurczak w ryżu jest daniem, które robi się błyskawicznie (nie licząc 1,5 h pieczenia), a jest naprawdę dobre. Tak ugotowany w piekarniku ryż ma bardzo fajną konsystencję i nawet tata, który nie jest fanem ryżu pochwalił, że mu smakuje i że ryż jest super :) Z poniższych proporcji wyszła mi cała blacha ryżu z kurczakiem (obiad był dla 7 osób) , co widać na zdjęciu, chociaż oczywiście można zmniejszyć proporcję oraz blaszkę w której pieczecie. 

Za przepis dziękuję koleżance Martynie i jej rodzince od której  go wyłudziłam :)



Składniki:
400 g ryżu
4 szklanki wody
4 łyżeczki keczupu
2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki wegety
2 łyżeczki cukru
2 garści pieczarek
2 cebule
7 udek lub podudzi z kurczaka (u mnie 3 udka, 4 podudzia)
3 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Przygotować sos: w misce wymieszac wodę, keczup, cukier i przyprawy.
Na natłuszczoną blachę rozsypać pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki.
Następnie nasypać równomiernie surowy ryż.
Na ryżu ułożyć w równych odstępach udka lub podudzia i całość zalać wcześniej przygotowanym sosem.
Piec w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny.

SMACZNEGO :)


Komentarze

Prześlij komentarz