czwartek, 14 stycznia 2016

Gotowany cytrynowy sernik z lemon curd

Przepis na ten sernik dostałam od koleżanki Martyny, która przed świętami próbowała zrobić jego idealną wersję (wraz z chłopakiem) i ja zostałam ich testerem :) Sernik na tyle mi zasmakował (i mojej rodzicielce również), że postanowiłam zrobić go na święta :) Idealny przepis Martyny lekko zmodyfikowałam (np. zrobiłam spód z ciasteczek owsianych i polałam na wierzchu lemon curd) i mogę powiedzieć, że wyszedł naprawdę fajny, odświeżający i nie taki słodki, jak większość ciast na świątecznym stole :)


Składniki:
(na okrągłą formę o średnicy 22,5 cm)

Masa serowa
1 kg twarogu z wiaderka  firmy Zott Natur
3 jajka
250 g masła
200 g cukru
2 duże cytryny
160 budyniu cytrynowego (ja nie znalazłam, więc użyłam śmietankowego, ale cytrynowy jest lepszy)

Spód
130 g ciastek owsianych
50 g siekanych migdałów
80 g masła

Lemon curd
2 jajka
2 cytryny
110 g cukru
70 g masła


Wykonanie:

Najpierw najlepiej zrobić lemon curd, można nawet kilka dni wcześniej: 
cytryny dokładnie umyć, sparzyć skórkę i osuszyć. Skórkę zetrzeć i wycisnąć sok i przełożyć je do niedużego metalowego garnka lub miski (w której można zrobić kąpiel wodną).
Dodać cukier i jajka. Trzepaczką rozmłócić jajka, a następnie dodać pokrojone na kawałki masło. 
Do większego garnka wlać trochę wody w taki sposób, aby nie dotykała ona dna mniejszego garnka i ją zagotować. 
Na duży garnek położyć mniejszy (ten masą maślano-cytrynową). Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Po tym czasie ustawić nieduży ogień i dalej ogrzewać masę, często mieszając do momentu aż masa będzie miała konsystencję budyniu (około 15 minut).
 Gotowy krem można przetrzeć przez sito, a potem przełożyć go do słoika i wstawić do lodówki (w chłodzie krem zgęstnieje). W takich warunkach można go przechowywać nawet 2 tygodnie. 

Spód:
Ciastka owsiane dokładnie pokruszyć, migdały posiekać na mniejsze kawałki. Masło roztopić i połączyć z pokruszonymi ciastkami.  
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego masę z ciastek. 

Masa serowa:
Cytryny dokładnie umyć i sparzyć skórkę. Skórkę następnie zetrzeć i wycisnąć sok z cytryny wraz z miąższem. 
Ser przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło, cukier oraz skórkę i sok z cytryny z miąższem. 
Całość podgrzewać na średnim ogniu (uwaga, aby nie przypalić!!!). Kiedy składniki się połączą, a masa będzie jednorodna, obsypywać ją stopniowo budyniami, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje ściągnąć garnek z palnika. 
Gorącą masę wylać na ciastka i wygładzić. Pozostawić do wystygnięcia pod bawełnianą ściereczką, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. 
Gdy sernik się ściągnie posmarować go lemon curd. 

SMACZNEGO :)


Przepis dodaję do akcji:

Ciasta Bez Pieczenia

3 komentarze: