Placki ryżowe

Ten przepis zdecydowanie za długo czekał na opublikowanie, zaginąwszy wcześniej w czeluściach mojego komputera. Na szczęście robiąc porządki, udało mi się go znaleźć, bo pamiętam, że te placki bardzo mi smakowały. Na pewno są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych naleśników czy pankejków :D 





Składniki:

100g ryżu
1,5 szklanki mleka ryżowego Alpro
1,5 szklanki mąki
1 jajko
5 łyżeczek rozpuszczonego masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. 
Jajko ubić trzepaczką ze szczyptą soli. Dodać mleko ryżowe. Następnie dosypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Dodać ugotowany, przestudzony ryż, wymieszać. Na sam koniec dodać roztopione masło. 
Smażyć na teflonowej patelni, bez dodatku tłuszczu. 
Można podawać np. z domową nutellą lub dżemem. 

Smacznego :)




Komentarze

Prześlij komentarz