Chlebek cukiniowy
Miałam cukinię i ochotę na ciasto. Więc co? Poszperałam i na blogu Bardzo słodkie przepisy znalazłam przepis na prosty chlebek cukiniowy. Wyszedł bardzo smaczny i mięciutki. Najchętniej przełożyłabym go jeszcze jakimś dżemem lub powidłami, ale akurat nie miałam, ale wam polecam tak zrobić, a będzie jeszcze lepszy ;)
Składniki (na małą keksówkę)
250g startej cukinii
2 jajka
70g roztopionej margaryny
150g mąki pszennej
50g otrąb mieszanych
70g cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
garść orzechów włoskich
(opcjonalnie dżem/powidła do przełożenia)
Wykonanie:
Suche i mokre składniki łączymy w osobnych miskach, następnie dokładnie mieszamy je razem. Na końcu dodajemy pokrojone na mniejsza kawałeczki orzechy włoskie. Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ostygnie możemy przełożyć dżemem.
SMACZNEGO
Zrobię taki (tylko bardziej dietetyczny) jak tylko przejdzie mi faza na bananowy ;P
OdpowiedzUsuńuwielbiam warzywa w słodkościach!
OdpowiedzUsuń