niedziela, 17 listopada 2013

Chlebek cukiniowy

Miałam cukinię i ochotę na ciasto. Więc co? Poszperałam i na blogu Bardzo słodkie przepisy znalazłam przepis na prosty chlebek cukiniowy. Wyszedł bardzo smaczny i mięciutki. Najchętniej przełożyłabym go jeszcze jakimś dżemem lub powidłami, ale akurat nie miałam, ale wam polecam tak zrobić, a będzie jeszcze lepszy ;)



Składniki (na małą keksówkę)

250g startej cukinii
2 jajka
70g roztopionej margaryny
150g mąki pszennej
50g otrąb mieszanych
70g cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
garść orzechów włoskich
(opcjonalnie dżem/powidła do przełożenia)


Wykonanie:

Suche i mokre składniki łączymy w osobnych miskach, następnie dokładnie mieszamy je razem. Na końcu dodajemy pokrojone na mniejsza kawałeczki orzechy włoskie. Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ostygnie możemy przełożyć dżemem.

SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Zrobię taki (tylko bardziej dietetyczny) jak tylko przejdzie mi faza na bananowy ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam warzywa w słodkościach!

    OdpowiedzUsuń