Jabłka w cieście naleśnikowym
Ten przepis jest tak prosty, że wykonanie go zajmie wam dosłownie chwilkę, a efekt jest naprawdę pyszny.
Składniki:
(na 1 porcję)
1 spore jabłko
1 jajko
1 szklanka mleka
szczypta soli
około 1 szklanki mąki
Cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Z mąki, mleka i jajka robimy ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby możemy dodać trochę mąki lub mleka.
Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne, następnie kroimy je w plasterki i obtaczamy je w cieście naleśnikowym z oby stron.
Wykładamy je na rozgrzaną patelnie posmarowaną delikatnie tłuszczem i smażymy aż nabiorą złotego koloru.
Jemy jeszcze ciepłe.
Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO:)
Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńInna, ciekawa odmiana racuszków:)
OdpowiedzUsuńale świetne puchatki!
OdpowiedzUsuńPycha! Kojarzą mi się z wakacjami u babci :)
OdpowiedzUsuńmoje smaki dzieciństwa. zupełnie zapomniałam o tym daniu:)
OdpowiedzUsuń