sobota, 2 lutego 2013

Jabłka w cieście naleśnikowym

Ten przepis jest tak prosty, że wykonanie go zajmie wam dosłownie chwilkę, a efekt jest naprawdę pyszny. 



Składniki:
(na 1 porcję)

1 spore jabłko
1 jajko
1 szklanka mleka
szczypta soli
około 1 szklanki mąki
Cukier puder do posypania.


Wykonanie:

Z mąki, mleka i jajka robimy ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby możemy dodać trochę mąki lub mleka. 
Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne, następnie kroimy je w plasterki i obtaczamy je w cieście naleśnikowym z oby stron. 
Wykładamy je na rozgrzaną patelnie posmarowaną delikatnie tłuszczem i smażymy aż nabiorą złotego koloru.
Jemy jeszcze ciepłe. 
Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem.

SMACZNEGO:)

5 komentarzy:

  1. Inna, ciekawa odmiana racuszków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Kojarzą mi się z wakacjami u babci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moje smaki dzieciństwa. zupełnie zapomniałam o tym daniu:)

    OdpowiedzUsuń