piątek, 15 lutego 2013

Ciasto z kawą zbożową

Jeśli jesteś fanem kawy zbożowej (lub po prostu lubisz ją wypić od czasu do czasu) to to ciasto jest dla ciebie.
Jest szybkie do zrobienia i bardzo dobre. 
Polecam zrobić i zjeść przy filiżance pysznej kawy zbożowej z mlekiem.



Składniki:

2 jajka 
2 szklanki mąki
1/4 paczki margaryny
3/4 szklanki mleka
2 łyżki kawy zbożowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3 łyżki otrąb (opcjonalnie)


Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy przestudzoną margarynę. 
Mąkę mieszamy z otrębami, proszkiem do pieczenia i kawą zbożową i dodajemy na przemian z mlekiem do utartej masy.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut.

Gotowe ciasto możemy polać polewą kawową:
Mieszamy 3/4 szklanki cukru pudru z 2 łyżkami mleka i łyżką kawy.

SMACZNEGO:)

4 komentarze:

  1. też uwielbiam kawę zbożową:D więc to ciasto na pewno skradłoby moje serducho ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, koniecznie muszę spróbować! Uwielbiam kawę zbożową, smakuje mi bardziej niż normalna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. OOOOOOŁŁŁŁŁŁŁŁŁ jea jest zajebiste

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kawę zbożową, kojarzy mi się ona z dzieciństwem. Koniecznie spróbujcie tego ciasta ze zwykłą polską kawą na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń