Ciasto z kawą zbożową
Jeśli jesteś fanem kawy zbożowej (lub po prostu lubisz ją wypić od czasu do czasu) to to ciasto jest dla ciebie.
Jest szybkie do zrobienia i bardzo dobre.
Polecam zrobić i zjeść przy filiżance pysznej kawy zbożowej z mlekiem.
Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki
1/4 paczki margaryny
3/4 szklanki mleka
2 łyżki kawy zbożowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3 łyżki otrąb (opcjonalnie)
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy przestudzoną margarynę.
Mąkę mieszamy z otrębami, proszkiem do pieczenia i kawą zbożową i dodajemy na przemian z mlekiem do utartej masy.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut.
Gotowe ciasto możemy polać polewą kawową:
Mieszamy 3/4 szklanki cukru pudru z 2 łyżkami mleka i łyżką kawy.
SMACZNEGO:)
też uwielbiam kawę zbożową:D więc to ciasto na pewno skradłoby moje serducho ;D
OdpowiedzUsuńOj, koniecznie muszę spróbować! Uwielbiam kawę zbożową, smakuje mi bardziej niż normalna ;)
OdpowiedzUsuńOOOOOOŁŁŁŁŁŁŁŁŁ jea jest zajebiste
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę zbożową, kojarzy mi się ona z dzieciństwem. Koniecznie spróbujcie tego ciasta ze zwykłą polską kawą na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń