Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii miałam w planach już od dłuższego czasu, ale jakoś zawsze o tym zapominałam, akurat zaplanowałam coś innego lub nie miałam czasu. Jednak z jakiś miesiąc temu taki pasztet dała mi spróbować sąsiadka i bardzo mi zasmakował, więc po wyproszeniu od niej przepisu stwierdziłam, że teraz nie mam już żadnej wymówki... robię! :) Pasztet z cukinii jest bardzo smaczny (fajnie pasuje do niego kmin rzymski), łatwo się rozsmarowuje, jednak ciężko się go kroi - żeby się nie rozsypywał trzeba kroić grubawe kawałki. Fanatyków mięsa do niego nie przekonałam (np taty), ale innym bardzo smakował :)

Składniki:
(na jedną standardową keksówkę)

3 szklanki startej cukinii (odciśnięte)
3 starte marchewki
3 starte cebule
3 jajka
3 szklanki bułki tartej (można dodać trochę więcej, jeśli masa jest zbyt rzadka)
1/2 szklanki oleju
20 dag startego żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, wegeta, kmin rzymski, papryka ostra, papryka słodka, curry 

Wykonanie:
Warzywa oraz żółty ser zetrzeć na tarce. Dodać jajka, bułkę tartą, olej. Doprawić do smaku przyprawami (ja dodałam sporo kminu rzymskiego, dzięki temu pasztet miał fajny smaczek). Wymieszać dokładnie. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 1h 15 min. 


SMACZNEGO :)

Przepis dodaję do akcji:
Jemy sezonowo! Jesień

Komentarze

Prześlij komentarz