Pasta z papryczek chili

Dzisiaj mam coś dla wielbicieli ostrych smaków: ostrą pastę chili. Nie polecam jej jeść samej, bo jej ostrość może wypalić kubki smakowe (no chyba że kapsaicyna nie robi na Tobie wrażenia), natomiast idealnie nadaje się do dodania do gulaszu, zup, chili con carne :)



Składniki:
1 kg papryczek chili
4 ząbki czosnku
pół łyżki soli
2 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju

Wykonanie:
Przed rozpoczęciem pracy warto założyć rękawiczki jednorazowe.
Papryczki umyć i odciąć szypułki. Pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka.
Dodać łyżkę wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodać czosnek, sól, cukier oraz olej i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Nałożyć do słoików i dobrze zakręcić. 
Pasteryzować w garnku około 10 minut. 

SMACZNEGO :)



Przepis dodaję do akcji:


Festiwal Kuchni Węgierskiej 2016 Jemy sezonowo! Jesień

Komentarze

Prześlij komentarz