Surówka z białej kapusty "chińczyk"
Jedliście kiedyś jakieś jedzenie z chińskiej restauracji? Nieodłącznym elementem dań tam serwowanych jest surówka z białej kapusty, którą nie wiem, jak wy, ale ja uwielbiam. Dlatego gdy zobaczyłam przepis u Smacznej Pyzy na właśnie taką kapustę, od razu postanowiłam ją zrobić. Rzeczywiście smakuje jak "chińska", więc jeśli ją lubicie, to koniecznie zróbcie, bo jest bardzo prosta i dobra :)
Składniki:
500 g białej kapusty
1 marchewka
1 cebula
Do zalewy:
50 ml wody
50 ml octu spirytusowego 10%
50 ml oleju
50 g cukru
1,4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekać. Pokrojone warzywa umieścić w misce i wymieszać.
Wszystkie składniki na zalewę umieścić w rondelku i podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru. Ciepłą zalewą zalać warzywa i wymieszać dokładnie.
Surówkę wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Po kilku godzinach surówka jest gotowa.
Uwielbiam:) Moi rodzice często ją robią, ale dodają jeszcze pietruszkę zieloną (więc mają taką polsko-chińską;)
OdpowiedzUsuń