Pszenny chleb na sodzie z rozmarynem, jabłkami i żurawiną

W tym tygodniu znowu wzięłam udział w Wypiekaniu na śniadanie. Tym razem dziewczyny wybrały do upieczenia pszenny chleb na sodzie. Co prawda wielką fanką chlebów tylko pszennych nie jestem, ale jednak postanowiłam spróbować. W oryginalnym przepisie były rodzynki i jabłko, które ja zamieniłam na żurawinę suszoną i suszone jabłka (lenia miałam i nie chciało mi się iść do sklepu, a akurat nie miałam xD ). Zapach ma specyficzny jak dla mnie nie pasujący do chleba bardziej do ciasta, ale w smaku jest ok :) Na pewno nie polecam go na regularne chlebowe pieczenie, tym bardziej, że szybko robi się czerstwy, ale jak ktoś lubi kombinować i próbować nowe smaki, to zachęcam :) 

Przepis pochodzi z bloga Every Cake You Bake



Składniki:
250 g mąki pszennej (plus 2 garstki, bo ciasto było za rzadkie)
1 szklanka maślanki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
garść suszonych jabłek lub jedno niewielkie świeże jabłko
garść żurawiny
1 łyżeczka igiełek rozmarynu

Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą oraz cynamonem. Dodawać stopniowo maślankę, równocześnie zagniatając ciasto. Dodać żurawinę i jabłko pokrojone w niewielką kostkę oraz rozmaryn i zagniatać do momentu aż ciasto będzie elastyczne. 
Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż. Piec 40-45 minut w 200 stopniach, aż do zarumienia skórki.

SMACZNEGO :)

Razem ze mną piekły:

Komentarze

  1. Robi wrażenie:) Skusiłabym się na kromeczkę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie że wzięłaś udział, eksperymenty wskazane są zawsze :-) Mnie bardzo posmakował i będę go robiła częściej, najpierw zrobię bez niczego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze świeżym jabłkiem jest pyszny, ale to fakt- bardziej ciasto, niż chleb :D Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wyglada Twój chlebek, choć ze zmienionym składem :)
    Dzięki za wspólne wypiekanie!
    pozdrówka

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspólne wypiekanie i smaczne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały chlebek, dzięki za wspólny czas :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny zamiennik świeżych na suszone jabłka, też mam jeszcze zachomikowane w spiżarni i następnym razem tak zrobię ;) Dzięki za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za wspólne pieczenie..chlebek był pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz