Świąteczne pierniczki

Święta tuż tuż, więc powoli zbliża się pora na pieczenie świątecznych pierniczków :) Ja swoje pierwsze w tym roku już upiekłam, korzystając z przepisu Kasi
Jak zapewniała autorka pierniczki wyszły bardzo fajne i smaczne - potwierdziły to osoby, którym dałam trochę pierniczków w paczuszkach Mikołajkowych. Nie zmieniają raczej swojego kształtu z czasie pieczenia, więc bez problemu można z nich utworzyć różne fajne kształty, czy też przed pieczeniem zrobić dziurkę, aby pierniczki potem powiesić na choince. 
Ogólnie polecam :)


Składniki:
450 g mąki pszennej
180 g płynnego miodu
120 g masła
120 g cukru
2 jajka
1 przyprawa do piernika 
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:
Masło z miodem i cukrem podgrzać w rondelku, aż wszystkie składniki się połączą, a następnie pozostawić do przestygnięcia.
Wszystkie suche składniki umieścić w sporej misce i wymieszać. Dodać jajka oraz wystudzoną masę miodową. Miksować 3-4 minuty (ciasto jest stosunkowo gęste, dlatego można też użyć robota z mieszadłem).
Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny (można też zostawić z lodówce przez całą noc). 
Ciasto podzielić na pół i każdą część rozwałkować na grubość około 2 mm i wycinać różne kształty pierniczków. 
Gotowe pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 6-7 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra+dół). Należy bardzo je pilnować, bo łatwo je przypalić. Następnie pierniczki zdjąć z blachy i pozostawić do przestudzenia. 
Gotowe pierniczki włożyć do szczelnej puszki, gdzie będą czekać na Święta :) 

SMACZNEGO :)




Przepis dodaję do akcji:





Prezenty na Mikołajki II Dobrze wypieczone święta Amica

Komentarze

Prześlij komentarz