Babka migdałowa
Ta babka pachniała mi z ekranu jak tylko zobaczyłam ją na blogu Moje Wypieki. A że wypieki stamtąd zawsze mi się udają, to postanowiłam jak najszybciej ją upiec. Jest idealna na Wielkanoc, ale myślę, że po Świętach też sobie ją upiekę, bo jest naprawdę przepyszna :)
Składniki:
200 g masła lub dobrej magraryny
180 g cukru
4 jajka
120 g mąki pszennej
100 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
trochę aromatu migdałowego
lukier*
50 g migdałów w kawałkach
Wykonanie:
Zmiksować masło z cukrem na jasną puszystą masę.
Dodawać po jednym jajku ciągle miksując.
Dodać aromat migdałowy.
Mąkę przesiać. Dodać proszek i zmielone migdały.
Do masy maślanej dodawać partiami mąkę z proszkiem i migdałami.
Wymieszać delikatnie do połączenia składników.
Formę na babkę**(wielkość około 1 litra) wysmarować masłem (chyba że masz silikonową) i wylać do niej ciasto.
Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Po tym czasie wystawić z piekarnika i przestudzić.
Zimną babkę polukrować i posypać kawałkami migdałów.
SMACZNEGO :)
*lukier robię wsypując około szklanki cukru pudru do miseczki i dodaję kilka łyżek soku z cytryny (zaczynam od jednej, mieszam i sprawdzam, czy wystarczy, jeśli stwierdzam, że jest za gęsty, to dodaję jeszcze trochę). Oczywiście jeśli masz lepszy i sprawdzony przepis wykorzystaj go :)
** Jeśli masz większą formę, po prostu proporcjonalnie zwiększ ilość składników i wydłuż czas pieczenia (jak zwykle do suchego patyczka)
** Jeśli masz większą formę, po prostu proporcjonalnie zwiększ ilość składników i wydłuż czas pieczenia (jak zwykle do suchego patyczka)
Przepis dodaję do akcji:


Bardzo lubię takie babki
OdpowiedzUsuńMniam babka pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały smak i do tego pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń