poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Pieczona biała kiełbasa

Pieczoną białą kiełbasę zrobiłam po raz pierwszy i bardzo nam smakowała. Dlatego pomimo że Wielkanoc się już kończy, postanowiłam zamieścić przepis, a nuż ktoś będzie miał ochotę na białą kiełbasę już po świętach :) My na pewno :D




Składniki:
(dla około 6 osób)

8 białych kiełbas (surowych)
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oleju
4-5 cebul
po pół łyżeczki: ostrej i słodkiej papryki oraz tymianku
1 łyżeczka majeranku
kilka ząbków czosnku 

Wykonanie:
 W misce wymieszać olej, sok z cytryny oraz przyprawy.
Naczynie żaroodporne posmarować kilkoma łyżkami tak powstałej marynaty.
Na to ułożyć białe kiełbasy i polać resztą marynaty.
Cebulę pokroić w piórka i położyć na wierzchu (u mnie było sporo cebuli, bo rodzinka ją lubi. Jeśli jednak nie przepadacie za cebulą możecie dać tylko jedną dla smaku).
Czosnek obrać i powsadzać między kiełbasy. 
Podlać kilkoma łyżkami wody i piec po przykryciem około godziny w temperaturze 190 stopni. 
W połowie czasu przewrócić delikatnie kiełbasę na drugą stronę. 
Po tym czasie jest gotowa do podania.
Nam najlepiej smakuje z chrzanem. 

SMACZNEGO :)

Przepis dodaję do akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz