Pieczona biała kiełbasa
Pieczoną białą kiełbasę zrobiłam po raz pierwszy i bardzo nam smakowała. Dlatego pomimo że Wielkanoc się już kończy, postanowiłam zamieścić przepis, a nuż ktoś będzie miał ochotę na białą kiełbasę już po świętach :) My na pewno :D
Składniki:
(dla około 6 osób)
8 białych kiełbas (surowych)
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oleju
4-5 cebul
po pół łyżeczki: ostrej i słodkiej papryki oraz tymianku
1 łyżeczka majeranku
kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
W misce wymieszać olej, sok z cytryny oraz przyprawy.
Naczynie żaroodporne posmarować kilkoma łyżkami tak powstałej marynaty.
Na to ułożyć białe kiełbasy i polać resztą marynaty.
Cebulę pokroić w piórka i położyć na wierzchu (u mnie było sporo cebuli, bo rodzinka ją lubi. Jeśli jednak nie przepadacie za cebulą możecie dać tylko jedną dla smaku).
Czosnek obrać i powsadzać między kiełbasy.
Podlać kilkoma łyżkami wody i piec po przykryciem około godziny w temperaturze 190 stopni.
W połowie czasu przewrócić delikatnie kiełbasę na drugą stronę.
Po tym czasie jest gotowa do podania.
Nam najlepiej smakuje z chrzanem.
SMACZNEGO :)
Przepis dodaję do akcji:

Komentarze
Prześlij komentarz