Zupa z serków topionych

Zupa z serków topionych idealnie rozgrzewa, dlatego jest świetna na taką zimową pogodę, jak dzisiaj. 





Składniki
(na 3-4 porcje)

1,5l bulionu (może być z kostki)
30 dkg niewielkich pieczarek
30dkg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
2 podłużne serki topione
kilka ziarenek pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka mąki
olej do smażenia

Wykonanie

Bulion zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe i ew. kilka ziarenek pieprzu.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i dodać do cebuli, chwilę smażyć razem, aż odparuje woda z pieczarek.
Mięso przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć. 
Do gotującego się bulionu dodać pieczarki z cebulą oraz podsmażone mięso mielone. Gotować około 15 minut na małym ogniu. 
W międzyczasie 2 serki topione roztopić w 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej wody i dodać łyżkę mąki. Rozrobić, wlać do zupy i zagotować. 
Zupę doprawić wg gustu solą i pieprzem. 

SMACZNEGO


Komentarze

Prześlij komentarz