piątek, 27 lutego 2015

Roladki szpinakowe

Roladki szpinakowe są zdrową i bardzo smaczną przystawką. Kto jeszcze jej nie próbował, to zachęcam :)


Przepis z bloga Poezja smaku


Składniki

1 opakowanie mrożonego szpinaku
3 naturalne serki np. Almette
4 jajka
1 łyżka mąki 
ok. 400 g łososia wędzonego lub słoiczek pomidorów suszonych 
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić i poddusić na małym ogniu aż do wyparowania wody. Dodać przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku.
Żółtka oddzielić od żółtek.
Żółtka oraz mąkę dodać do ostygniętego szpinaku i dokładnie wymieszać. 
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, a następnie dodawać ją po łyżce do masy szpinakowej.
Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha wielkości całego piekarnika). 
Piec około 15 minut w 180 stopniach. 
Ostudzić i przekroić na pół.
Na powierzchni ciasta szpinakowego rozsmarować serki i ułożyć łososia lub pokrojone w mniejsze plastry pomidorki suszone (u mnie jedna połowa była z łososiem, druga z pomidorkami).
Delikatnie zawinąć roladę i owinąć ją w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. 

SMACZNEGO :)


3 komentarze:

  1. Jadłam taką i pamiętam jak bardzo mi smakowała:) Dzięki za przypomnienie przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że smakowały! :)

    OdpowiedzUsuń