Ciasto Łabędzi Puch

To ciasto chodziło za mną już od dłuższego czasu. Co prawda dodatek bułki do masy, trochę mnie wstrzymywał w wykonaniu tego ciasta, ale w końcu jego względy wizualne i wybór mamy, która nie wiedziała co znajduje się w środku wygrały.
Ciasto pomimo mojej obawy wyszło bardzo dobre. Dżem porzeczkowy delikatnie przełamał słodycz kremu, tak że ciasto było naprawdę wyborne i wszystkim smakowało.
W oryginalnym przepisie w kremie było zwykłe mleko, jednak ja postanowiłam użyć mleka migdałowego firmy Alpro i myślę, że to był dobry wybór.



Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
2 czerstwe kajzerki
3 szklanki mleka migdałowego*
150g wiórków kokosowych
250g masła lub dobrej margaryny

Kruszonka:
1 łyżka masła
1/2 cukru
100g wiórków kokosowych

Dodatkowo:
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub innego lekko kwaśnego


Wykonanie:

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku.
Wyłączamy mikser i do masy dodajemy wodę oraz olej i delikatnie mieszamy łopatką.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodajemy do masy, delikatnie mieszając.
Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.

Masa:
Bułki zalewamy dwiema szklankami zimnego mleka migdałowego i odstawiamy na jakiś czas, aby namiękły, następnie rozgniatamy je dokładnie widelcem. Pozostałą szklankę gotujemy z cukrem. Dodajemy rozdrobnione bułki i kokos. Gotujemy około 5 minut cały czas mieszając.
Masę zostawiamy, aby nam ostygła.
Masło ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce masę bułkową. Ucierać, aż składniki dobrze się połączą.

Kruszonka:
Na patelni rozgrzewamy masło, następnie wsypujemy cukier i wiórki kokosowe. Smażymy aż wiórki nabiorą ładnego rumianego koloru.

Ostudzony biszkopt kroimy na dwa placki. Pierwszy smarujemy dżemem porzeczkowym i połową masy z bułki. Przykrywamy drugim blatem i smarujemy resztą kremu. Kruszonką zasypujemy wierzch ciasta i lekko ją wklepujemy. Ciasto chłodzimy w lodówce i następnie podajemy.

SMACZNEGO:)


*Napój migdałowy Alpro produkowany jest z całych, prażonych migdałów najwyższej jakości, pochodzących z krajów śródziemnomorskich. Nie zawiera sztucznych barwników, substancji słodzących oraz laktozy i ma naturalnie niską zawartość nasyconych tłuszczów. Napój migdałowy Alpro to subtelna, lecz wyraźna nuta migdałów, którą można cieszyć się o każdej porze dnia.
Migdały pochodzące z krajów śródziemnomorskich lekko prażymy, by wydobyć ich naturalny smak. Następnie mielimy je, otrzymując przepyszne, kremowe masło migdałowe i łączymy je z naturalną wodą źródlaną i pozostałymi składnikami. W rezultacie otrzymujemy Napój migdałowy Alpro, który oprócz wyśmienitego smaku jest źródłem wapnia oraz witaminy E



Komentarze

  1. Przydałby mi się taki kawałek do kawy...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tym dżemikiem wygląda naprawdę smacznie :). Jesień ma swoje dobre strony - można więcej czasu spędzać w kuchni ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest on naprawdę smaczny i łatwo się go robi. Polecam.! :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz