piątek, 19 lipca 2013

Pyszny i prosty chleb z ziemniakami

Rzadko piekę chleb w domu... To nawet za dużo powiedziane, bo piekłam go dopiero raz w życiu. I nie żeby ten eksperyment wyszedł zły, bo jak na pierwszy raz byłam z niego naprawdę zadowolona, ale jakoś tak nie było nigdy okazji (ani chęci) żeby go powtórzyć. Tym bardziej, że u mnie w domu często chleb robi moja mama. Ale tym razem postanowiłam w końcu jakiś upiec, tym bardziej gdy zobaczyłam puszysty, troszkę inny i naprawdę prosty w przygotowaniu chleb na blogu Just My Delicious. Co prawda jest na drożdżach, a nie na zakwasie, jaki powinien być prawdziwy chleb, ale na pieczywo na zakwasie jeszcze przyjdzie czas (jak tylko w końcu się odważę :D )
I oczywiście jak by to nie było, gdybym czegoś nie pozmieniała w przepisie. Akurat nie miałam zwykłego mleka, więc użyłam mleka sojowego Alpro i dodałam trochę inne przyprawy. Niemniej wypiek uważam za jak najbardziej udany. I już planuję powtórkę, bo rodzince bardzo smakował :D





Składniki:

50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
350 g mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1.5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
7 łyżek otrąb
60 g płatków owsianych
1 łyżka przypraw prowansalskich 
1 łyżka curry
1 pokrojona w drobna kostkę i podsmażona na maśle cebula
200 g ugotowanych ziemniaków


Wykonanie:

Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę cukru i odstawiamy na jakiś czas.
W międzyczasie resztę składników przekładamy do dużej miski, dodajemy drożdże z mlekiem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przekładamy do podłużnej, natłuszczonej i posypanej otrębami foremki. Czekamy około pół godziny, aż ciasto znowu trochę urośnie i wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni i pieczemy około 45 minut.
Chlebek można jeść sam lub z ulubionymi dodatkami.


SMACZNEGO:)



Napój sojowy Alpro- to naturalny napój sojowy bez cukru. Jest produktem w 100% roślinnym. Nie zawiera białek mleka krowiego, laktozy, glutenu i pszenicy. Jednocześnie jest źródłem wapnia oraz witaminy B2, B12 i D.

Wartość odżywcza w 100g produktu
Energia31kcal/131kJ
Białko3.3 g
Węglowodany0.2 g
w tym cukry0.1 g
Tłuszcz1.8 g
W tym nasycony0.3 g
Jednonienasycone0.4 g
Wielonienasycone1.1 g
Cholesterol0 mg
Błonnik pokarmowy0.5 g
Sód0.01 g
Wapń120 mg (15%*)
Witamina D20,75 µg (15%*)
Ryboflawina0,21 mg (15%*)
Witamina B120,19 µg (8%*)
* % zalecanego dziennego spożycia




1 komentarz: