poniedziałek, 20 maja 2013

Najlepszy sernik EVER z bakaliami i brzoskwinią

Aż wstyd się przyznać, ale ten sernik zrobiłam na Wielkanoc i pomimo tego, że był przepyszny dopiero teraz doczekał się opublikowania na blogu. No ale lepiej późno niż wcale.
A w ogóle to wcale miałam nie robić sernika. tylko jakieś inne ciasto, bo rodzinka stwierdziła, że nikt nie ma na niego ochoty. Ale przepis i zdjęcia, które zobaczyłam na blogu Przy kuchennym stole sprawiły, że po prostu musiałam go zrobić;) I dobrze zrobiłam, bo połowa ciasta zniknęła już pierwszego dnia;)



Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
250 g margaryny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
750 g zmielonego białego sera
2 jajka
125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
opakowanie budyniu śmietankowego
po garści płatków migdałowych, rodzynek, pokrojonych orzechów włoskich lub laskowych

Piana:
5 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
Brzoskwinie w puszce


Wykonanie:

Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać pokrojoną margarynę, posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części: 1/4 i 3/4. Każdą z nich owinąć folią i wstawić do lodówki na około 1h.

Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i po łyżce ser, ciągle ucierając. Na koniec wsypać budyń. Dodać posiekane bakalie i wymieszać.

Piana:
 Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodając cukier i mąkę ziemniaczaną.

Wykończenie:
Większą częścią ciasta wylepić prostokątną formę. Na ciasto wyłożyć masę serową. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie i lekko je wcisnąć w masę serową. Na wierzch wyłożyć pianę, a na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta. Piec w 180 stopniach przez około 50 minut.

SMACZNEGO:)




Przepis dodaję do akcji:






7 komentarzy:

  1. Jak najlepszy ever, to ja też zapisuję sobie go do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam naprawdę;) Wiadomo że każdemu smakuje co innego, ale podniebienie moje i mojej rodzinki podbił, więc myślę, że cię nie zawiedzie;)

      Usuń
  2. Rewelacja, już zapisałam do przetestowania;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jasne, jasne, nikt nie ma ochoty, a sernik zniknie zawsze ;) Cudo Ci się udało upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak,tak-ten sernik rządzi:) U mnie już wiele lat gości, mmmniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie serniki :) wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń