Kapuśniak z młodej kapusty
Ten kapuśniak jest chyba moją ulubioną zupą. Oryginalny przepis jest mojej mamy. I chociaż ja troszeczkę go pozmieniałam, to nadal jest pyszny;)
Jedną z ważniejszych przypraw, która nadaje smak tej potrawie jest maggi, dlatego radzę jej nie żałować;)
Polecam;)
Polecam;)
Składniki:
pół małej główki młodej kapusty
1 spora marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kilka ziemniaków
2 skrzydełka z kurczaka
1 duża cebula
1 laska kiełbasy (lub kawałek boczku)
kilka ziarenek pieprzu
2 łyżki mąki
przyprawa w płynie Maggi
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Skrzydełka myjemy, następnie wkładamy do garnka z wodą i gotujemy.
Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, obraną pietruszkę, selera i pieprz w ziarenkach.
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy podgotowaną kapustę i chwilę razem gotujemy.
W międzyczasie kroimy kiełbasę w kostkę (lub boczek) i podsmażamy ją, Dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż cebula zmięknie.
Następnie dodajemy 2 łyżki mąki, chwilę ją podsmażamy razem z cebulą. Zalewamy ją niewielką ilością wody, ciągle mieszając, aż do ładnego połączenia się z mąką. Szybko dodajemy tak zrobioną zasmażkę do naszej zupy, ciągle ją mieszając. Chwilę gotujemy.
Doprawiamy solą, pieprzem i oczywiście Maggi do smaku.
Podajemy.
SMACZNEGO:)
Przepis dodaję do akcji:
Tylko nie maggiiii... :(
OdpowiedzUsuńu mnie maga zawsze tylko do rosołu;D
OdpowiedzUsuńA kapuśniak lubię, lubię;D
A ja właśnie do rosołu nigdy nie dodaję. Ja znowu używam jej tylko do zupy z kapusty, a tak to stoi nieużywana;) Ale każdy ma inne przyzwyczajenia;)
UsuńWczoraj ugotowałam wielki garnek:)
OdpowiedzUsuńMi w sumie też całkiem sporo mojego wyszło. I jadłam go na drugie śniadanie, obiad i kolację. I malutka porcja została jeszcze na jutro;)
UsuńZ młodej kapusty pyszotka :D
OdpowiedzUsuńJa ogólnie nie przepadam za kapuśniakiem, ale takiego z młodej kapusty nigdy nie robiłam, więc trzeba będzie spróbować:)
OdpowiedzUsuńJa też nigdy nie lubiłam, do momentu kiedy moja mama zaczęła robić własnie ten z młodej kapusty;)
UsuńUwielbiam :) Ale maggi to raczej omijam
OdpowiedzUsuń